I år behövde vi för första gången under alla mina odlingsår beställa färdig jord till skogsträdgården. Vi ville bygga ut rejält! Det blev 12 kubik av en naturgödslad grönsaksjord som till 60 % består av sand och lera. En perfekt grundjord att ha till i princip allt och efter ett par år med tillfört organiskt material blir den precis som jag vill ha den, otroligt lucker! Jorden kommer från Hasselfors och heter trädgårdsjord bio.
Redan innan vi bestämde oss för att viga ett avsnitt åt jorden skrattade vi till och sa att det här, det kommer vi att komma till igen och igen och igen. För om det är något Sara och jag kan prata extra länge om så är det just om jorden. Vi är båda extremt nyfikna på olika jordar och begreppet jord inrymmer för oss så otroligt mycket. I kortavsnittet om jord hinner vi ändå prata en hel del om jord och jag är ganska säker på att du kommer att lära dig minst ett par nya saker. Klicka gärna HÄR för att komma till inlägget om min jordhistoria som sträcker sig över en ganska lång tidsrymd men först kanske du ska lyssna, det kommer definitivt ge dig en bredare bild.
I den här dubbla pallkragen på takfarmen med egenkomponerad jord från Rölunda gård där vi använt biokol som bas skördade vi 8 kg rotselleri. Att odla på takfarmen har varit ganska omskakande för mig på flera plan. Inte bara för att det är ett fantastiskt ställe att producera mat på utan för att platsen fått mig att vidga mina tankar kring vad som kännetecknar vad en bra jord är. Klicka gärna HÄR för att komma till inlägget där vi pratar om flera olika slags jordar vi odlar i och hur man skapar en bra jord för pallkragar.