Quantcast
Channel: FARBROR GRÖN
Viewing all 896 articles
Browse latest View live

Omplantering av chili, sådd 1 omplantering 2

$
0
0
 
Det här är en Espelette som jag planterade i början av december. Verkligen inte ett måste att börja så tidigt med en sådan här sort, men den åkte ner i första frösådden med jolokiorna av bara farten. Första tre veckorna, från sådd till att bli omplanteringsbar har den bott under en liten lågenergilampa på en fönsterbräda . Senare, efter omplantering 1 så flyttade den in under T-5 rören och nu efter omplantering 2 så åker den ner i källaren i tillsammansodlingen, till  + 17 grader  och kalla vita lysrör 650K.
 
 

Primulasådd / Stratifiering

$
0
0
 
 
Ordning och reda. Vet inte hur många gånger jag lovprisat det här stora emaljerade fatet som jag hittade på läkarmissionen för några år sedan. Inget större jordspill på bänkar eller i diskhon och perfekt att ställa ut på balkongen när man är klar. Kaffekvarnen är inte dekoration utan används dagligen. Det är mormor Annys gamla kvarn, tillverkad i Eskilstuna någon gång på 1930-talet och med ställbart malverk. Bästa kvarnen jag någonsin använt. 5 koppar tar 124 varv.
 
 
Det här är A och O. Vet man inte vad man har sått så är det svårare att planera vad plantorna ska planteras ut. Hur trist är det inte att ge plantor till sina vänner som man inte vet vad det är. Kör glasspinnarna i diskmaskinen så att allt socker försvinner så möglar de inte.
 
 
Primula japonica frön och frökapslar. Egna frön är en fröjd, både känslomässigt och grobarhetsmässigt.


Jag smular både frön och växtmaterial över såjorden och trycker till lite efteråt eller siktar lite sand. Sedan är det bara att vattna och ställa ut dem i växthuset.
Se tidigare inlägg om detta Här.

Varför tycker jag så mycket om den här blomman : 1994 cyklade jag förbi en trädgård som förändrade mitt liv. På en slingrande skogsväg i Södermanland låg den där. En röd stuga i en glänta med blommor jag aldrig hade sett förut. Överallt stod de, det var flera hundra. Täta små bladrosetter med stänglar som kröntes av bollar i blå, lila, ljusrosa och vita nyanser. Det tog sin tid innan jag kunde lista ut var det var för blomma, Primula / P. denticulata . Denticulatan blev min första kärlek och sedan dess har flera olika sorters primulor kommit och gått. Varannat eller var tredje år brukar jag dra jag upp nya plantor för att hålla min trädgård välfylld med dessa underverk.

#vegnominate / jag utmanar dig / I challenge You

$
0
0

I challenge You to grow your own vegetables! Post a picture of yourself and your crop, tag it #vegnominate and challenge three of your friends to do the same. Anyone who fails to accept the challenge will have to give a packet of seeds to the person who nominated them.

Are You in?”

”Jag utmanar dig! Bli en grönsaksodlare! Posta en bild på dig och din sådd, tagga den med #vegnominate och utmana sedan tre personer i din vänskapskrets att göra detsamma. Den som avstår utmaningen blir skyldig en fröpåse till den som nominerat!

Är du med?





Odla med barn #Frösådd

$
0
0
Det gäller att vara med när man sår med barn, det kan lätt bli väldigt kreativa blandningar av frön och just nu är det inte det vi vill ha. Så när vi odlar med våra barn så gör vi som när vi bakar med dem. Vi dukar upp allt innan och sedan sätter vi oss tillsammans och grejar. Ofta är de mitt i en lek när vi ska så eller plantera.

Koncentrationen är hög och malabarspenat fröna fördelas jämt över jorden.

De minsta fröna skakas ut i deras händer och så hjälps vi åt med att fördela dem över jorden. Här tomaten #Funsu.

Habanero Lemon som barn

$
0
0
En ask med Habanero Lemon  
 
 Så småningom pillar jag alltid bort fröhöljen, det verkar som att de flesta växter annars stannar i växten och bara står och trampar. Vill det sig inte i början så blir det svårt för plantan att bli av med det för egen maskin. Råkar jag döda dem så är det så.
 
 
Perfekt storlek för omplantering 1

Sås dem i en återvunnen tomatask så är de så lätta att plocka ur och plantera om.

Rapport från fönsterbrädan sådd 3 #Pink Tiger #Malabarspenat med flera

$
0
0
 
 
 
 Den 15 februari har passerat och vår tredje #inomhussådd har kommit upp och det är snart dags att plantera om plantorna i planteringsjord. Så vad har vi sått?  #Kanibaltomat ( #Solanum uporo, tydligen en bitter liten tomat som ska var perfekt till såser)  , en gul tomat som heter #Taxi ( en sort att testa i vår #Windowfarming 2014), Tomaten # Funsu ( en av de bästa sorterna i vår stadsodling 2013, tidig, rikbärande och en jämn kvalité såväl smak som utseende), Auberginen #Farmerslong ( var helt suverän 2013, tidig, rikbärande, vacker, lagom stor och väldigt mild och god i smaken), Auberginen "BlackBeauty ( ny för i år, Inga köpte frön i Spanien åt oss, en arvesort från 1743), #Habanero "Bellaforma ( på rekommendation av #Stig Häggkvist. En svag och smakrik röd #Habanero, hur kan man motstå att vilja ha den i sina odlingar?), "Malabarspenat från eget frö och årets mest spännande chilisort som jag fått frön av från av Björn von Backe i #chiliklubben ""PinkTiger.
 
 #HabaneroBellaforma. Jag hade inte tänkt att så flera chilisorter i år men så råkade jag åka iväg på evenemanget Peppar och pumpa och lyssnade på #Stig #Häggkvist. När han beskrev den som den godaste svagaste sorten och hör jag något sådant så bara måste jag ha den. Är det inte vackert när de sträcker upp sig och föds?
 
 
#Auberginen Black Beauty ska bli spännande att odla i år. Hoppas att de kommer att gilla takfarmen.

 # Kanibaltomat  #Solanum uporo ( Tack Gösta på #Sneckeströms ekohandel, det ska bli jättekul att testa den här och göra en bitter sås som får tungan att knyta ihop sig)
 
 
 
 
#Malabarspenat från eget frö. Den är så himla fin och fantastisk att odla och äta. Passar lika bra både utomhus som inomhus. Grobarheten på eget frö är nära på 100%.

Här har vi den #Pink Tiger! Förväntningarnas chili 2014. Blir den så otrolig som den ser ut på de bilder jag sett så kommer varenda frö att skickas kors och tvärs runtom i Sverige. Det blev två plantor av 4 frön, vilket faktiskt är mer än vad jag vågade hoppas på. Tack än en gång Björn Von Backe.

Pastasoppa med grillad paprika och tomat

$
0
0
Det här är en vegetarisk pastasoppa med allt man kan behöva för att utflykten som bli så bra som möjligt. Den grillade paprikan samt de soltorkade tomaterna gör den både lite mer mustig och sötare än om den skulle ha gjorts enbart på krossade eller hela tomater. Enkel att laga då alla ingredienser för det här receptet finns att finna i en kungmarkatta hylla i en välsorterad livsmedelsbutik. Och enkel för att du lagar den rakt upp och ner i två kastruller, ingen stekning bara kokning. Bara att parkera bilen och gå in och handla middagen och slänga in kassen i bakluckan på väg till skidsemestern eller till stugan en kall vinterdag. Obs glöm inte stavmixern. Det här receptet räcker till 4 hungriga personer Vi valde att servera härligt saftiga briesmörgåsar på linfröbröd till soppan.


Ingredienser
1 burk hela skalade tomater
1 burk grillad paprika
1 burk lättorkade soltorkade tomater
2-5 tsk grönskasbuljong.
1 msk ramslökolja
2-6 tsk basilikapesto
4 nävar dinkelskruvar tricolore
1 block tofu marinerad eller naturell skuren i små bitar.
1 påse frömix att toppa soppan med
2-5 dl vatten
eventuellt en skvätt salt


Gör så här: Ta fram två medelstora kastruller Sätt på pastavatten i en kastrull och häll ner de hela skalade tomaterna, den grillade paprikan, 2 dl vatten samt de lättorkade tomaterna i den andra kastrullen. Stavmixa ingredienserna så du får soppan slät och låt den puttra på svag-medelvärme i 10-15 min, spä med vatten om den blir för tjock. Lägg nu ner 4 nävar dinkelskruvar i det kokande och saltade pastavattnet och koka dem  så att de har lite tuggmotstånd kvar. När pastan är klar så häll den i ett durkslag och fortsätt med soppan. Ringla ner en matsked ramslöksolja, finhacka tofun och lägg i den, tillsätt grönsaksbuljongen, peston, lite salt och eventuellt mer vatten. Lägg i pastan och rör om. Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens och parera då med lite extra grönsaksbuljong och pesto så att den inte smakar för lite. Servera den med rostade frön på toppen.

#Pizza med #stadsodlade grönsaker

$
0
0
Tror ni att vi längtar efter en pizza med hemodlade grönsaker? ! Aji Pineapple från Takfarmen, stadsodlade tomater och lök, zucchinis och bondbönor från tillsammansodlingen. Snart är vi där, de flesta frön har grott och odlingsplatser är planerade.


#Semla #Hembakt

$
0
0
Det här blir ca 20 "lagom" små semlor, tillräckligt små för att kunna ta två.

Ingredienser:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 ägg
25 g jäst
1/2 dl socker
2 msk nymalen kardemumma
420 g vetemjöl, ca 6,5-7 dl( vi använder Stora Hällstas kravmärkta mjöl)
En liten nypa salt
Mandelmassa
Grädde

Gör så här: smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan är 37 grader så häller du den i en bunke och smular ner jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl ( spar lite till utbakningen). Knåda degen tills den blir blank och smidig och jäs den under en bakduk i 30 minuter. Dela upp degen 20 lika stora bitar och låt jäsa i 20-30 minuter på bakplåtsbeklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen mellan 10-15 minuter. Låt bullarna svalna och skär därefter bort ett lock från varje bulle, ta ut en bit av inkråmet och blanda med en skvätt grädde och mandelmassa och lägg tillbaka det i håligheten. Vispa grädde och spritsa ut på bullen, lägg på locket och sikta med florsocker.

OdlingsTV alla kan odla

$
0
0
Jag och några odlarvänner kommer dyka upp i ett nytt forum fr o m den 20 mars - OdlingsTV! Där kommer ni kunna följa oss i rörlig bild och ta del av våra gröna bedrifter. Besök oss gärna på Nordiska Trädgårdar 20- 23 mars. Vi som gör OdlingsTV är Jessica Lyon (http://lyon-jessica.blogspot.se/ ), Magdalena Alatalo (http://frumagdas.se/) , Johannes Wätterbäck (http://farbrorgron.blogspot.se/), Sara Bäckmo (http://skillnadenstradgard.blogspot.se/) och Johan Andebratt (www.concretefarming.se)

Från frö till källare / Christopher och Johannes odlingsvägar vintern och våren 2013, 2014

$
0
0
 
 
 
I år har alla chiliplantor hos Johannes startat upp på den här fönsterbänken, antingen i denna rootmaster( ny för i år) eller i mina byttor på bilden nedanför.
 
Få odlingsbehållare är så användbara som dessa byttor man köper vindruvor och tomater i. Fyll dem med såjord, så och vattna och lägg en bit plastfilm som du fixerar med en gummisnodd. När de första fröna börjar att gro så är det lagom att ta bort plasten.
 
 
Jag tycker det är viktigt att strukturera sådderna och veta vad man har planterat. I juni när man står där med hundratals plantor och ger bort överflödet så är det himla bra att kunna berätta vad det är för plantor vänner får med sig hem. Varje enskild chilisort vi odlar i år odlar vi utifrån en viss egenskap vi är ute efter. Espelette  ska vara suverän som rökt och som pulver, Habanero Lemon  har en citrusarom som är mycket angenäm, Aji Amarillo ska ska som torkad ge ett fantastiskt pulver, Jolokiorna används som bas till våra superstarka syrade såser, Frigitello ska var en av de svagaste och är barnens chili nr 1 i år,  Chi Negro är en mörkbrun chili som ska vara synnerligen smakrik, Mustafa ska vara god att fylla med ost och gratinera. Många av höstens recept skapas redan när jag sitter med frökatalogerna på vintern.
 
 
Vi sådde 2- 4 frö i varje behållare i rootmastern och det var en kompakt, stabil och behändig konstruktion som tillsammans med värmematta fungerade superbra.


Det är enkelt att pilla ur plantorna när man kan ta loss sidostyckena.

Sedan ner direkt i 8 cm krukor.


Och upp på byrån under T-5 rören i en vecka eller två.
 

När plantorna  nått lagom storlek så transporteras de till Odlingskällaren under Storagatan  i centrala Västerås (Takfarmenkällaren). Här är det mest jolokior och Rocoto Largo. Christopher inspekterar våra "små" plantor.
 
 
Eller så flyttas plantorna ner  till odlingskällaren "Tillsammansodlingen" uppe på Djäkneberget i Västerås. Här lus-inspekterar jag en Espelett som såddes lite väl tidigt ( december 2013). Kunde inte låta bli att så den tillsammans med våra jolokior. Vi använder vanliga lysrörsarmaturer med kallvita lysrör 6500K i båda våra odlingskällare. I år ska vi också testa Stig Häggkvist Chililight mer om det vid ett senare tillfälle.




Currymasala med kokonsmjölk och tofu

$
0
0


Ingredienser

1 block tofu
1 kokosmjölk
1 kokosgrädde
Några klickar Ghee eller rapsolja att steka i, håller du dig till rapsolja blir denna rätt vegansk .)
2 gula lökar
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
2-3 tsk buljong
3-5 tsk currymasala eller curry
1 msk råsocker
2 nypor methilöv ( kan uteslutas)
1/2 - 1 tsk hing, kan uteslutas men ger en sådan här rätt en fantastisk karaktär
1 spetspaprika
2 morötter
lite salt till avsmakningen
Chili i mån av tycke och smak.

Gör så här: Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten, klyfta löken, dela upp broccolin i lagom stora buketter, skär paprika, skiva morotsslantar ca 4mm tjocka och dela tofublocket i kuber. Häll i kokosmjölken och kokosgrädden i en tjockbottnad kastrull och tillsätt currymasala, methilöv, hing, buljong, pressad vitlök och råsocker och låt det koka upp och småsjuda i 10-15 min tills såsen tjocknat något. Lägg i broccolibuketterna i kastrullen med vattnet när vattnet kokar och låt dem koka i ca 5 min och häll av och låt svalna. Stek lökklyftor och morotsslantar på medelhögvärme utan att de blir brända. När kokosmjölksgrytan småsjudit i 5 minuter så lägg i tofukuberna och paprikan och låt dem koka med. Efter ytterligare 5-10 minuter lägger du ner resterande ingredienser och låter det småsjuda tills du är nöjd med smak och konsistens. Smaka av med salt och råsocker och varför inte lite chili. Servera den med ett gott basmatiris.

Odla champinjoner resultatet!

$
0
0
 
Vilken glädje det är här hemma när vi går ner i källaren och plockar våra alldeles egna champinjoner.
 
Någon sa att det inte skulle gå, att sådana här odlingslådor inte fungerade. Men våran fungerar och alldeles utmärkt också.

Vi har aldrig ätit så här goda champinjoner tidigare. De är fasta och det blir inte alls så mycket vätska av dem. De smakar som en blandning av champinjon, stolt fjällskivling och vårmusseron. Helt underbara alltså .

Se tidigare inlägg nedan

 Nr 1 http://farbrorgron.blogspot.se/2014/01/champinjoner-odla-sjalv.html

Nr 2:  http://farbrorgron.blogspot.se/2014/01/champinjoner-odla-sjalv-del-2_31.html

Mandelmums med citron

$
0
0
Det rivna citronskalet i mandelmumsen gör att dem till och med ännu godare.
 
 
Ingredienser:
 
500 g mandelmassa
200 g strösocker
2 ekologiska citroner
1 äggvita
2-3 dl florsocker
200 g hasselnötter, rivna eller grovhackade är en smaksak.
 
 
Gör så här: Riv mandelamassan på det grova, citronerna på det fina på ett rivjärn och hasselnötterna i en mandelkvarn eller hacka dem grovt eller fint. Tillsätt socker och äggvita och knåda det till en homogen deg. Forma bollar nästan lika stora som golfbollar och rulla dem i florsocker. Lägg sedan ut dem på en bakpappersbeklädd plåt och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 15- 20 min. Pass på så de är inne tillräckligt länge så  att de spricker upp och blir snygga och akta dig samtidigt  så att de inte är inne för länge så att undersidan blir för bränd och ger en otrevlig bismak.

OdlingsTV är igång

$
0
0
Nu är har startskottet gått för oss. Idag på Nordiska Trädgårdar lanserades vår sida www.odlingstv.se där vi har börjat att lägga ut filmer från våra egna trädgårdar. På plats har vi en studio och kameraman som kan följa oss då vi möter intressanta trädgårdsmänniskor. Inom kort kommer våra intervjuer publiceras, men här kommer lite smakprov på stadsodling i Västerås.



Lena Israelsson om Stadsodlarfestivalen 6/9 2014

$
0
0
För tillfället planeras det för fullt för Stadsodlarfestivalen i Fatbursparken i Stockholm som ska hållas i september. Självklart kommer vi Stadsodlare från Västerås att medverka. Lena Israelsson är en av initiativtagarna till detta evenemang. På Nordiska Trädgårdar finns vi i OdlingsTV på plats och vi tog tillfället i akt att intervjua Lena för att få veta mer om och sprida Stadsodlarfestivalen till alla runt i landet som gör som vi - odlar i stadsnära miljöer.


 
 
 

Stig Häggkvist dödar myten om omplantering av chiliplantor

$
0
0
Det här är en av Sveriges mest säkraste kunskapsbärare och inspiratörer när det gäller chiliodling. I den här intervjun tar Stig död på myten om att chiliplantor behöver planteras om mer än andra plantor. Besök Stigs sida för mer kunskapom odling, ljus, gödning mm : http://www.shaggkvist.se/

Windowfarming mars 2014

$
0
0
Då var det äntligen dags att sätta rotade "Tiny Tim" (dvärgbusktomat) tomatskott i krukor i ett av våra fönster. Tomater behöver inte ha större, längre rötter än så här. Sticklingarna är tagna från tomatplantor som i sin tur var sticklingar som togs från förra årets fönsterodlingar. Under vintern har dessa tomater stått i källaren under lysrör. Det fungerar ibland utan lysrör men det är lätt hänt att tomater dukar under av bladmögel om de får för lite ljus i december/ januari. Vill ni se hur man sticklingsförökar så tryck HÄR så kommer ni till ett tidigare inlägg med instruktioner.
 
 
I år ska jag testa att gödsla den första planteringen med enbart kravmärkt Algomin, tidigare har jag dessutom tillfört vedaska och hönsgödsel.
 
 
 Det ser ut som om krukan är för stor men vänta till maj ska ni får se vad den brett ut sig.
 

Sammanlagt tre sådana här krukor har jag placerat i det här österfönstret. Ca 70 tomater ska varje planta ge ,alltså 210 st.

Inlagd Västeråsgurka

$
0
0
 
Inlagd gurka på Västeråsgurkor odlade i Västerås. Barnen älskar det här receptet och har det till nästan allt.

Ingredienser
1 kg gurka av typen Västeråsgurka, gurka man odlar på friland för inläggningar.
2-4 tsk gula senapsfrön
680 g socker
4-15 dillkronor efter tycke och smak och vad du har hemma
100g salt
Vatten 600g steg 1 och 200g steg 2
200g ättikssprit

Gör så här: Steg 1: skiva gurkan så som du vill ha den häll 600 g vatten och 100 g salt i en bunke och låt det stå i rumstemperatur i ett dygn. Låt sedan gurkan rinna av en stund i ett durkslag. Häll nu 200 g vatten i en kastrull tillsammans med ättikssprit, socker och senapsfrön och låt koka upp. Se till att allt socker löser sig och fördela gurkan i väl rengjorda burkar och varva med dillkronorna. Häll därefter över den varma ättikslagen, alla senapsfrön och sätt på locken och låt svalna. Förvara burkarna svalt. Det går att använda mindre socker om man vill.

Vår gurk och zucchinibädd 2013 som vi grävde ner bokashi i: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/06/zucchini-och-gurkbadden.html

Inlagda Citroner på Camilla Plums vis

$
0
0
Jag läste i en mattidning för ett tag sedan om att det var någon som älskade inlagda citroner och hade dem högt upp på sin lista över smarriga ingredienser. Jag tyckte att det lät så lyxigt och gott trots att jag aldrig har smakat sådana. När jag förra veckan fick hem en bunt gamla Återtidningar som jag beställt så hittade jag ett recept på inlagda citroner av Camilla Plum vilket var startskottet för att sätta igång. Det senaste året har det verkligen blivit mycket lättare att få tag på ekologiska citroner så jag begav mig till affären och införskaffade mig 6 st. Om två månader är de klara för att ätas. Härligt att  få längta till något så vackert och spännande. Man vet ju inte, de kanske inte alls är så goda? Jag modifierade receptet lite och tog bort vitlök, chili och lagerblad. Jag vill ha dem så rena i smaken som möjligt den här första gången.
 
Ingredienser
6 st ekologiska citroner
6 nävar havssalt utan jod
2 dl olivolja
100 g socker
Kokande vatten
 
 
Gör så här: Skär fyra längsgående djupa snitt med en vass kniv. Pressa in så mycket salt du bara kan i citronerna utan att de mister sin form. Lägg ner citronerna i en glasburk så tätt du bara kan. Häll i resten av saltet, sockret och olivoljan och fyll därefter upp burken med kokande vatten. Sätt på locket och låt stå i två månade,när det vita i citronerna blir genomskinligt så är de klara. Saltet drar ur bitterämnena ur citronerna.
 
Camilla skrev att det går bra att lägga in alla citrusfrukter på det här sättet

Viewing all 896 articles
Browse latest View live