Quantcast
Channel: FARBROR GRÖN
Viewing all 896 articles
Browse latest View live

Saffranspannkaka med skogshallongrädde‏

$
0
0

Den Gotländska specialiteten "Saffranspannkaka" Passar lika bra till julkaffet som till en lyxigare efterätt. Vi gillar att krydda den med lite extra kardemumma.
 

 Ingredienser

¾ dl grötris
2,5 dl vispgrädde
2,5-3 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk smör
1 pkt saffran
3 msk honung
1 msk malen kardemumma
50 gr finhackad skållad mandel
2 ägg
1 burk skogshallonsylt
Önskad mängd grädde

Gör så här: Koka först upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt därefter ris, smör och salt. Gröten ska sjuda försiktigt under lock i ungefär 40 minuter. Gröten bränns lätt vid och det är därför viktigt att röra om ofta. När gröten är klar och riset är mjukt ska gröten kallna. Gröten får inte blir för tjock och kan därmed behöva spädas med lite mer mjölk. Stöt saffran i en mortel. Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen kardemumma i gröten. Knäck i ett ägg i taget i grötsmeten. När alla ingredienser är blandade, ska smeten bredas ut i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager. Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader. Servera den gärna med skogshallongrädde.

Skogshallongrädde: Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner skogshallonsylt efter tycke och smak. Sockra med lite vaniljsocker för en fylligare smak.


Julig kaka till glöggen

$
0
0

Det här är en form av den traditionella kola kakan, fast här med de karaktäristiska pepparkakskryddorna. De passar super bra till glöggen.


Ingredienser
200 - 220 g smör
2 dl socker
5 dl vetemjöl (vi använder mjöl från Stora Hällsta)
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1-2 tsk vaniljpulver
1-2 msk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1- 2 msk malen kanel
1 liten nypa salt

Gör så här: Sätt på ugnen på 175grader och blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Blanda mjöl, vaniljsocker , bakpulver och alla kryddor. Tillsätt därefter sirapen och arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 - 5 längder och placera dem på längden på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in i ugnen. Grädda i 10-14 minuter. Ta ut plåten och Skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medans de är varma. Kakorna vinner på att inte bli för brungräddade, de är godast om de är ganska ljusa.

Tips: Ett kärnvetemjöl är att föredra till kakbak då det är lättare att få degen homogen. Spricker den ändå upp när du försöker rulla degen, så hyvla lite extra smör ock knåda om degen för hand.Pröva att riva i skalet från en apelsin för att få en fylligare kaka.





Vegetariska köttbullar med mandel och västerbottenost

$
0
0
Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens.

Ingrediensertill ca40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven ost, förslagsvis Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/4 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning
1 liter vatten
2 msk av Kung Markattas grönsaksbuljong

Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör

Gör så här: Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan.  Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.

Tips: Vill man ha dem på julbordet så gör dem med fördel dagen innan och spar stekningen till aktuell dag.

Veggoköket bjuder på jultallrik

$
0
0
Vi har  turen att bo i samma stad där Veggoköket finns, Västerås .Vi testade deras underbara veganska jultallrik härom dagen och den är fantastiskt god och vänlig. Anette som driver veggoköket tillverkar de flesta varorna själv för hand och de är utsökta! Fantastiska! Bor ni skapligt nära så är det dags för ett besök. Ett ställe vi snart åker till  igen för att bunkra vegansk chark. http://veggokoket.se/Start.html


Kika in på denna artikel om Anette och hennes verksamhet: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5734774

Chilisådd i december

$
0
0
Då var de första chilifröna i jorden och redan uppe. Jag har aldrig tidigare sått så tidigt men med allt ljus vi har tillgång till och stora odlingsplaner för stadsodlingar i Västerås 2014 så kommer det behövas plantor i massor.. Från vänster i bakgrunden, låda 1 Espelette, frön från Ing-Marie Abrahamsson, Låda 2 Rocoto egna frön från Takfarmen och låda 3 White Bhut Jolokia från  Anita, Billan Chilidrottningen Billfors. I de två lådorna i förgrunden med plast på Brun och gul Bhut Jolokia köpt från fröfirma samt en ordinär Bhut Jolokia från eget frö tidigt på säsongen. Märkbart hur bra grobarhet egna frön har gentemot köpta där det inte hänt någonting på en vecka.

God Jul

$
0
0
 Det är aldrig försent för att så frön eller sätta lök!

Vinnaren i utlottningen av en Bhut Jolokiasås är utsedd

$
0
0
Vinnaren i vår utlottning av en syrad Bhut Jolokiasås blev Johanna Puukari. Hennes motivering var att ge denna flaska till sin bror som är en riktig smakjägare och en självhushållare av stora mått. Grattis, må den falla i god jord!
Maila din eller din brors adress till Johannesw71@hotmail.com så kommer det en flaska på posten.

Smör, göra eget smör, fermenterat smör.

$
0
0
Ikväll gjorde vi smör tillsammans med våra barn. Det var verkligen mycket enklare än vad jag trott och med en smak som översteg våra förväntningar. ska bli kul att få bre deras smörgåsar imorgon bitti med hemgjort smör, vilken lyx!  Jag följde Jakobs recept som han publicerat på sin blogg Solanaceae Garden.
 
Ingredienser
9 dl grädde
0,5 dl gräddfil
en skvätt havssalt (var försiktigt det e ganska lätt att överdosera)
 
Gör så här: Blanda grädden och gräddfilen och häll det i en burk som du kan försluta. Låt den stå i rumstemperatur i 2-3 dagar tills du ser att allt tjocknat. Vispa den därefter på lägsta hastighet i mellan 5-10 minuter och sila av kärnmjölken från smöret i en silduk. Placera smöret i en skål och häll i kallt vatten och krama smöret i vattnet en stund och tvätta det, låt det därefter rinna av i silduken en stund. Mortla havssaltet till lagom kornstorlek och blanda det med smöret. Ös upp smöret i en behållare och förvara det i kylskåpet. Jag vet inte ännu hur länge det håller eller hur fort det kommer gå åt. Vi fick 560g smör på 1 liter fermenterad grädde. Faktiskt mer än vad vi trodde.
 


Champinjoner odla själv

$
0
0
Jag frågade min dotter häromdagen om hon skulle vilja odla något. Utan någon som helst tvekan kom svaret direkt. Champinjoner pappa! Det här måste jag ta tag i direkt och uppmuntra tänkte jag, min dotter strax över tre vill odla svamp! Så fantastiskt.
Hon är galen i champinjoner och äter dem till allt man kan tänka sig, vad kan bli bättre? Jag fann med lite hjälp från mina odlarvänner ett företag som heter vivara som säljer färdiga champinjonkit för ett överkommligt pris 138 kr. Idag kickade vi igång processen och nu är det bara att vänta och se. Mer om detta framöver.

Pumpa och Zucchini, ostkaka, sylt, soppa samt lagringstips

$
0
0
Här ligger några av förra årets pumpor och zucchinis. En klassisk grön zucchini jag glömt bort namnet på, en förväxt Costata Romanesco, en Baby bear, en tro det eller ej White lebanese ( ska inte gå att lagra till januari), en gigantisk Tondo di Nizza, en Scallopini och längst ner till höger en av mina absoluta favoriter och rariteter en Kroshka pumpa som går att lagra i bokhyllan i 14 månader . Jag har tappat bort namnet på den lilla orange i förgrunden samt den stora gröna längst upp. Jag tycker att zucchinis ska skördas små helst innan de blivit 20 cm men ibland och nästan varje säsong så glömmer man bort en eller ett par. Då kan man göra ostkaka på dem och njuta dem mitt i vintern och minnas sommarens överflöd. De som blir riktigt stora vinner i smak genom att lagras och lagra dem gör man bäst i bokhyllan eller på någon liknande plats. Maken till godare ostkaka får man leta efter. Helt underbar att servera tillsammans med hemkokt körsbärssylt och grädde. Se recept här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/02/oskaka-pa-zucchini.html

Pumporna gör vi soppa på samt rostar fröna i ugnen och njuter som snacks.
Recept på pumpasoppa hittar du här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/01/pumpasoppa.html

Har du några påsar körsbär i kylen så hittar du ett syltrecept här: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/07/korsbarssylt.html

Sticklingsförökning tomat övervintrad Indigo Rose

$
0
0
I slutet av augusti klippte jag av några toppskott från vår Indigo Rose från Takfarmen och satt dem i perlitblandad så-jord. Sedan dess har jag förvarat dessa sticklingar under några lysrör i källaren i vår Tillsammansodling. Att sticklingsföröka tomater är absolut det snabbaste sättet att skapa nya plantor på men det kräver att de står väldigt ljust eller får tillskottsljus för att inte duka under av bladmögel i december / januari, resten av året går det bra att ha dem i ett skapligt ljust fönster. Att sticklingsföröka fungerar också bra ifall du odlar någon F1 hybrid och vill komma undan med att köpa de oftast lite dyrare fröna.  Att jag började sticklingsföröka beror på att jag experimenterat en hel del med att odla tomater inomhus  "Windowfarming" och vill ha plantor ganska stora redan i mars. I våra österfönster  ( Vi har inga söderfönster, rena tortyren för en trädgårds människa) skördar vi våra första solvarma tomater kring den första maj och gör oftast 2-3 skiften med plantor i vårat fönster. I år har jag också sticklingsförökat de sorter jag vill odla utomhus också såsom Aztek Negro och  Mei Wei. Trotjänaren Tiny Tim som är våran nr1 i vår inomhusodling har jag i flera krukor i källaren i olika stadier. När det gäller windowfarming så fungerar det allra bäst med de kompaktaste tomatsorterna du kan hitta såsom Tiny Tiger, Totem eller Tiny Tim. Förbered er på att de kommer växa på ett helt annat sätt i ett fönster än utomhus och glöm inte att pollinera åtminstone varannan dag. Vill du veta mer om vår windowfarming så sök på FarbrorGrön bloggen, det finns mycket material om detta, både bilder och instruktioner.

Jag bryter isär rotmattan man kan vara ganska hänsynslös, tomater är ganska tåliga inte alls lika känsliga som chili.




Sådär en stickling med ett väl utvecklat rotsystem dyker ner i en kruka med p-jord peppad med ett par matskedar Kravalgomin och hönsgödsel.

Utelåst

$
0
0

Oj, det gick inte att få upp dörren till växthuset i tillsammansodlingen, låset hade frusit.


Mellan frostrosorna kunde jag i alla fall se att mina höst och vintersådder såg helt stelfrusna ut vilket, är helt i sin ordning.



Om det inte vore som så att både purjolöken och ruccolan börjat att gro under vår milda december. Men det är ju sådant som händer och man får ta med i beräkningarna. Varje odlingsår är speciellt på sitt sätt.

Chili 1a omplantering 2014

$
0
0
I december 2013  sådde jag mina första chilifrön till odlingsåret 2014. En del sår mycket tidigare än mig, men för mig är det här ett rekord och lite av en känsla av att nu hoppar vi över vintern och fokuserar på nästa odlingssäsong. Att så i sådana här överblivna askar har jag gjort under alla år och i princip de flesta växter  och på flera olika sätt, kallbänk, balkong, inomhus, utomhus mm. Fördelen att så i sådana här inomhus är att du lätt kan täcka dessa med plastfolie och en gummisnodd och få ett fuktigt klimat i miniatyr för varje specifik växt. Vilket är behändigt när du sår flera olika sorters chili, tomat, aubergin mm och det tar olika lång tid för dem att komma upp. I ett pluggbrätte så blir du ofta begränsad över att  taket som ger fuktighet täcker alla minikrukor vilket kan bli lite bökigt när man sår snabbgroende ( egna frön) långsamgroende ( köpefrön eller speciella chilisorter). Jag brukar så en sort av varje växt i varje ask och sedan förvara dem i ett miniväxthus på fönsterbrädan. När det börjar gro i en låda tar jag bort plasten. En annan fördel är att du kan ta ur de största plantorna och låta de små vara kvar och växa till sig. På bilden "Red Bhut Jolokia". Jag använder nästan alltid Hasselfors S-jord till mina sådder.


I år sådde jag den första sådden i ett miniväxthus utan värmematta och med en 15w, 2700 K lågenergilampa från biltema. Det räcker bra för mina sådder och plantorna sträcker på sig lagom mycket så att de inte blir gängliga.  I ca två veckor bor de från sådd till omplantering under den här lampan. På bilden röd "Red Bhut Jolokia", "Espelette", "Rocoto Largo", Choclate "Bhut jolokia", "Orange Bhut Jolokia"
 
 
Här möts frukter från de övervintrade sticklingarna i källaren med nya plantor från egna frön.  Frukterna i handen borde bli moster eller faster eller något sådant till plantorna, härstammade från en gemensam urmoder på Takfarmen. Att stoppa ner kvistar med frukter på i jord och ge ljus är en jättebra teknik om man vill njuta av plantornas allra sista frukter.I handen, "Aji Pineapple", "Jalapeno och några "Red Bhut Jolokia".
 
 
Större än så här blir de inte hos mig innan jag planterar om dem, här kan man se rötterna väldigt bra och bryta loss plantorna varsamt.


Det gäller att vara rädd om rötterna när man pillar ur plantorna ur asken, viss misshandel klarar dem, men  målsättningen bör alltid att vara att skada så lite som möjligt. Jag planterar sedan plantorna relativt djupt i 6 eller 8 cm krukor.
 
 
 

Syrénsaft bara 1 flaska kvar!

$
0
0
Vill bara påminna er alla om en fantastiskt god saft och att ni redan nu har den i bakhuvudet inför syrénblomningen. Man gör den på exakt samma vis som fllädersaft. Skillnaden mot flädersaft är att den svaga lila färg som saften får bara håller i ett par månader hur kallt den än förvaras. Vill man ha lite mer färg så kan man tillsätta en rödbeta eller två. Hur den smakar? Jättesvårt att beskriva, den måste upplevas!

Här är receptet: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/06/syrensaft-pa-johannes-vis.html

Hela familjen odlar

$
0
0
Det är lätt hänt att man som odlingsentusiast drar in hela sin familj i odlandet. Vi försöker skapa intresset spontant genom att barnen är med oss i våra moment och det verkar fungera, än så länge. Vad har de för val? Det finns en stor nyfikenhet från våra barn att vara med i de olika processerna och de snappar upp kunskap otroligt snabbt. När mormor bjöd på cashewnötter i en maträtt och sa ordet lite snabbt så hajade de till och svarade lite förvånat.
-Bokashi?
Båda våra barn har ganska god koll på skillnaden mellan hur en tomat och chiliplanta ser ut, när man sår vissa grödor, att chili är väldigt starkt,  hur man syrar chili, kokar sylt  bakar bröd, gör panirost, mortlar örtsalt, kärnar smör, bakar kolakakor och hur man brygger kombucha. Det känns underbart och viktigt för oss att ge vidare den kunskapen och den närheten och intresset till livets processer och hur mat blir till, att den vetskapen finns där någonstans i deras ryggmärg redo att blomma ut när de vill att den ska blomma. Det skapar en närhet och ett intimare förhållande till världen och kan få våra liv att bli nyansrikare vare sig man bor på landet eller i staden.


 Barnen tar hand om potatisarna i odlarbänken på balkongen. Det räckte till två rejäla middagar.


 
Theres putsar fönstret under ett tomatskifte i vår windowfarming av tomater. Har vi berättat det förut? Att vi skördar mellan 400-700 tomater i det här fönstret mellan maj och november och att vi inte använder någon belysning. Bara solen i ett stort österfönster.

 
 
Potatisplantering i löv i juli vid vår stuga i Södermanland.

Majsplantering i Earthboxes. StadsodlingVästerås yngsta medarbetare:)

Champinjoner odla själv del 2

$
0
0
Vi har följt anvisningarna noga till champinjonlådan och nu kan vi se genom luckan i kartongen hur mycelet börjar att sprida sig i jorden. Snart, när det spridit sig över hela ytan, är det dags att gå ner med lådan till vår svalaste källare.

Chilisådd 2 Plantering av frön

$
0
0
Ni som känner till oss sedan tidigare vet att vi gillar att plantera i pluggboxar. Här testar vi Nelson Gardens nya flaggskepp som är gediget byggd och har underbevattning på ett lite annorlunda sätt, genom en textilremsa som går genom all jord och suger vatten från en en liten reservoar i botten av boxen.  Rootmaster heter den och fungerar att diska i diskmaskin, om man vill.

Här tar fröna plats i chilisådd 2 med sorter som Aji Amarillo, Frigitello, Numex BigJim, Ancho, chiluacle Negro, Mustafa, Peach Bhut Jolokia mm.
 
Först tänkte vi att pluggboxen skulle få stå och trängas med färdiga plantor under T5 rören men nej inte än. Det kändes inte rätt.
 
Det här stället är mycket bättre och det räcker med en liten lampa i början. Efter två veckor åker de in under T5 rören och efter ytterligare 2 veckor försvinner de ner till en odlingskällare någonstans i Västerås.
 
När vi efter en vecka kopplade på en värmematta så började det genast att hända grejer. Kommer använda värmematta i fortsättningen på chili, varför dra ut på tiden? Jag la också ett plastfilmstäcke under locket för att göra det extra fuktigt och dessa två faktorer gav resultat. Ett tips, bli vän med någon som jobbar på ett café eller en pressbyrå så du kan få eller få köpa kaffeskedar i trä till namnskyltar.
 
Odlingskällaren under Takfarmen  i centrala Västerås. Här växer det otroligt bra! Här står Christophers och mina chilis från våra först sådder. Aji pineapple, Rocoto Largo, Bhut jolokia och några övervintrade chilis från Takfarmen till höger.

Champinjoner odla själv del 2

$
0
0
Vi har följt anvisningarna noga till champinjonlådan och nu kan vi se genom luckan i kartongen hur mycelet börjar att sprida sig i jorden. Snart, när det spridit sig över hela ytan, är det dags att gå ner med lådan till vår svalaste källare.

Chilisådd 2 Nu tittar de upp.

$
0
0
 
En chili som heter Mustafa tittar upp, en chili vi tror kommer vara underbar att fylla med ost och gratinera i ugnen.
 
 


En Bhut Jolokia Peach vecklar ut sina blad. En enda planta har vi och vi hoppas på en persikofärgad syrad sås som är så stark att man hajar till. Ni som följer oss vet att vi odlar fem olika slags Jolokior i år. Brun, röd, orange, vit och persiskofärgad. Tack Mari och Billan för att ni delade med er av era frön.
 
En chili som vi tycker ska bli enormt spännande att odla i år. Aji Amarillo. Ska tydligen ha en smak av viol. Tack Patrik Hultstrand för fröna. Kolla in hans jättefina chiliblogg och läs om honom i Weibulls senaste katalog. Klicka HÄR så kommer du till inlägget.
 
 
Vi planterade två till tre frön i varje behållare, vi tycker att det är så trist när de står tomma. Det är ju heller ingen konst att pillra ur ett par till plantor när man ändå håller på. När vi placerade en värmematta under Rootmastern så blev det fart på fröna. Första året vi använde värmematta och definitivt inte det sista. Det går ju så mycket snabbare. Slutligen ett tips. Vill ni odla chili och ha bra kunskap och mängder av inspiration. Gå med i chiliklubben på Facebook och titta in på Stigs hemsida.
 
 



Vegetariska Wraps med avocado och sesamtofu

$
0
0
Perfekt mat att ta med på utflykten. Ett lite mer nyttigt alternativ än att bara äta korv med bröd. De här wrapsen är milda men med många härliga smaker och konsistenser. Ramslöksoljan och rödlöken ihop med en krämig avokado, gräddfilsås, krispiga sesamfrön och söta körsbärstomater. Se även receptet på Kung Markattas hemsida klicka Här 


Ingredienser
3 Stora soft tortillasbröd
1 avocado
6 coktailtomater skurna i 4 delar vardera
4 msk sesamfrö
3/4 marinerat tofublock
1 liten fint  hackad rödlök
6-8 lätttorkade soltorkade tomater
Örtsalt
1-2 dl gräddfil
1/2 skalad och urkärnad gurka
Några salldsblad
3 msk potatismjöl blandat med 4-8 msk vatten
Bakplåtspapper
Olja att steka i
Ramslöksolja
Steksnöre

Varm choklad
4-5 msk Kakao
5-8 msk kokossocker
6dl mjölk



Gör så här: Häll 1-2 dl gräddfil i ett kaffefilter och låt sila av ett tag. Blanda sedan ner 6-8 finhackade lättokade soltorkade tomater och lite örtsalt. Skär sedan ut ganska tjocka stavar av marinerad tofu och låt dem rinna av. Blanda potatismjöl och vatten och doppa tofustavarna i vattnet och rulla dem sedan i sesamfröna så att de täcker tofun som en panering. Stek stavarna på alla sidor så att de får färg. Lägg dem därefter på ett hushållspapper och låt dem svalna och rinna av.
Finhacka rödlöken, den ska vara fint  hackad så att den både är en grönsak och en krydda. Dela avokadon, kärna ur och skär halvorna i skivor. Klyfta tomaterna och skala och kärna ur den halva gurkan och skär upp den i gurkstavar.  Klipp av ett ca 30 cm långt bakplåtspapper och lägg på en torr och avtorkad bänk eller skärbräda. Ta därefter fram ett soft tortillabröd och lägg ut på något dylikt. Fyll tortillabrödet med ingredienserna men inte ut till kanterna utan mer i mitten. vik upp två av kanterna mot mitten och rulla den därefter som en wraps så att den blir försluten på båda kanterna. Lägg över wrapsen på ett bakplåtspapper och rulla ihop den likt en smällkaramell. Knyt båda ändarna och dela hela paketet på mitten med en vass kniv. Man kan packa med sig en skärbräda och en vasskniv i ryggsäcken på utflykten och dela dem precis innan man ska äta.


Varm choklad
Gör så här: Blanda kokossocker och kakao och vispa i det när mjölken börjar att koka upp. Häll i termos.



Viewing all 896 articles
Browse latest View live