Quantcast
Channel: FARBROR GRÖN
Viewing all 896 articles
Browse latest View live

Omelett med grönsaker från tillsammansodlingen.

$
0
0
Nu blir det inga fler omeletter från stadsodlingarna. Frostnätterna i mitten av oktober dödade de sista plantorna och frukterna. Men vilken underbar odlingssäsong vi haft och vilka härliga platser vi har odlat på i år.
Kika in i de odlingar där Farbror Grön varit engagerade i 2013:

Tillsammansodlingen

Odlingen Prästgatan

Trädgården vid stugan

Takfarmen

Fönsterodlingen

Stadsodlingsomelett
Ingredienser:
2 ägg
1 liten zucchini "Costata romanesco"
1 liten aubergin "Farmers long"
Några nypor salt

Gör så här: Skär zucchinin och auberginen i lagom stora bitar och stek dem knapriga i rapsolja. Vispa de två äggen för hand och stjälp ner smeten och stek tills allt har stannat. Strö några nypor salt, gärna handmortlat ört eller vitlökssalt. Blunda, ät och njut.

Solrosorna i Täby

$
0
0
I Täby har det under 2013 växt otroligt många solrosor som allmänheten fått plocka. Jag har verkligen letat efter mer information om detta men har inte hittat något. Det ryktas att Täby kommun är inblandad. Vackert är det i alla fall.

Roslagskomposten + Bokashi = Sant

$
0
0
 
 
 
I år testade vi hur det fungerar att kompostera fekalier och trädgårdsavfall tillsammans med bokashikli i våra "Roslagskomposter"från separett. Det var inte sista gången vi gjorde det.
 


Den 23 maj. Först strödde vi ut ett lager bokashikli i botten på roslagskomposterna. 
 
Sedan blandade vi trädgårdsavfall samt fekalier från vår separationstoalett om vartannat och strödde lite bokashikli bland avfallet.

Sedan lät vi roslagskomposterna stå ifred utan någon ny inblandning av material. Då och då så rörde vi om en aning bara för att se hur det gick och om det doftade. Mest bara på ytan

Den 14 september. Mörkt, fuktigt


Wasabikål / Green wawe Brassica juncea

Syrning och vinägertillverkning

$
0
0
Så här ser det ut hos oss från september till i början av december. Någon burk försvinner några nya placeras ut. Det är en ständig rotation på burkar med olika innehåll på vårt stora linneskåp i köket. Från vänster är det torkade tomater i örter och olja, två sorters chilisyrningar, Bhut Jolokia samt en mix av Habanero Lemon, Rocoto och Mini Bonnet och en spontanjäsning av äpple som om några månader ska bli till en frisk och syrlig äppelcidervinäger. Äppelsorten är Cox Pomona.

Här är några länkar till recept på äppelcidervinäger och syrning av chili:

Det viktigaste när man ska göra sin egen äppelcidervinäger är att skapa eller få en vinägermamma som kan äta upp alkoholen och producera ättikssprit: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/02/vinagermamma-appelcidervinagertillverkn.html

Men dessförinnan måste du göra en jäst äppeldryck

Att göra äppelcidervinäger metod 1 :http://farbrorgron.blogspot.se/2012/09/appelcidervinager-gora-sjalv.html

Äppelcidervinäger metod 2 :http://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/appelcidervinager-gora-sjalv-pa.html

Äppelcidervinäger metod 2 del 2: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/12/appelcider-vinager-gora-sjalv-pa-must.html

Att göra vildjäst:http://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/att-gora-vildjast.html

Syra chili basrecept:http://farbrorgron.blogspot.se/2013/09/syra-chili-blandburk.html

Manchuriska valnötter

$
0
0
Härom veckan säde Forsnäshemman dessa underbara nötter till ett slags valnötsträd som klarar att växa på vissa håll i våt land. Nu är det dags att plantera dem så de får stratifieras. Kika in på Forsnäshemmans sida här om ni vill veta mer om deras självhushållsliv: http://forsnashemman.blogspot.se/

Odla med löv

$
0
0
Det finns massor av material ute i naturen som bara väntar på att få användas i din odling. Vi krattar ihop ett par säckar löv varje höst som vi använder såsom jordförbättringsmaterial och som täckodlingsmaterial. Ett underbart material!

Levain / Pan con tomate

$
0
0

För ett tag sedan så experimenterade vi med att försöka göra levaindegen så lös som möjligt. Vi nådde en punkt då brödet blev så löst att det inte orkade lyfta sig i ugnen utan flöt ut och blev platt. Men det blev inte dåligt för det utan blev grunden till ett helt fantastiskt Katalandskt tomatbröd i vår egen version. Ett tillbehörsbröd som äts upp i väldigt snabb takt hemma hos oss. Otrolig snabb takt! Den härliga brödspaden i järn är en gåva från Mormor Anny.

Ingredienser

Ett misslyckat Levainbröd som delas på mitten ( kan med fördel förvaras i frysen till rätt tillfälle).
2-4 medelstora tomater eller många små.
Vitlökssmör på ca 30-50 g smör, salt och 2 pressade vitlöksklyftor.

Gör så här: Dela brödet och bre på rikligt med vitlökssmör. Mosa sedan tomater över hela brödet och tryck ner saften. In i ugnen på 200 grader tills du tycker att det ser lagom ut.

Levainreceptet: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/08/levain-vetesurdegsbrod-knadfritt.html










Vinbladsdolmar vegetariska

$
0
0

I år testade vi att skörda blad två gånger från vår Baltiska vindruva och det funkade utmärkt. Sannerligen är det inte en lyx att få göra sina egna dolmar? Att många av ingredienserna till fyllningen var hemodlade gjorde lyckan större.

Ingredienser

30- 40 färska vindruvsblad
2 små paprikor
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor ( pressade eller finhackade)
6 st färska och finhackade champinioner
1 tsk torkad dill
1,5 tsk salt
1 dl färsk mynta
2 dl basmatiris
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
2 små aubergine ( finhackade)
0,5 dl solroskärnor
10 nymortlade svartpepparkorn
1 citron
1 skvätt lönnsirap för smaksättning

Gör så här:

Fyllningen
Skölj riset så vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag. Fräs den finhackade rödlöken, vitlöken, paprikan, auberginen i olivoljan utan att de får färg. Tillsätt riset, solroskärnorna, svartpepparn,  och alla örter. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt med lönnsirap och salt.

Rullning
Skär bort den grövsta bladnerven på varje enskilt vinblad (se bild) klicka på en klick fyllning på det uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokningen.

Kokning
Pressa i citronen och några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30 min eller tills vattnet kokat bort. Klara!


Tips: Dolmarna är godast om de fått svalna och fastat till sig i kylskåpet  efter en eller ett par dagar. Perfekta som de är ,eller som tillbehör till en större måltid. 
 





Syra varmrökt chili

$
0
0
I den här burken ligger vårt första försök att syra varmrökt chili som vi rökt med alspån i en fiskrök på balkongen. Målet är att göra en egen slags chipotlesås med chilis odlade på Takfarmen. En så länge verkar det fungera och för säkerhetsskull så tillsatte jag ett par matskedar syrningsspad från en annan chilisyrning som hade stått i 7 dagar. Bara för säkerhetsskull, vi har aldrig syrat tillagade grönsaker förut.

Kika in på Takfarmen här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/09/takfarmen-far-celebra-besok.html
Kina in på receptet på syrade chilis här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/09/syra-chili-blandburk.html

 Rocoto Largo och Mini Bonnet. En del öppnade vi och en de låg hela på röken.


De två Takfarmarna Christopher och Johannes.
 
 
Vi rökte chilisarna i 10-20 min. Ca 1 kg i taget.

Bhut Jolokiasås / 26 flaskor

$
0
0
Bhut Jolokia var tills våren 2012 världens starkaste chili. Sorten är extremt stark men har också en fantastisk arom som jag aldrig tidigare kommit i kontakt med. Som en syrad sås är den perfekt för det blir mycket lättare att dosera och hantera. Vill ni pröva på att syra chili och göra egen sås så finns receptet här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/09/syra-chili-blandburk.html

Vi lottar ut en flaska till dig som bäst, enligt oss kan motivera varför du vill ha den och vad du tänker göra med den.

Maila till: JohannesW71@hotmail.com

Chipotlesås på egenrökta och egenodlade chili från Takfarmen

$
0
0
Den här såsen blev en sötsyrlig historia med en styrka som kommer direkt och en rökighet som ligger kvar i munnen i bra många sekunder. Den är inte syrad utan kokt. Perfekt som bordskrydda men också som det lilla extra i en marinad. Chilin är är odlad på Takfarmen och röktes i en fiskrök med rödspritsbrännare och med alspån. Alla ingredienser är hemodlade eller hemtillverkade förutom sockret och saltet. De svarta prickarna i såsen är svarta kärnor från chilin Rocoto Largo som vi använde till denna sås. En sort som inte förlorar så mycket av sin smak vid upphettning. Perfekt till sådana här såser.

Ingredienser
2 medelstora gula lökar
1 kg rökta chilis i det här fallet Rocoto Largo och Mini bonnet
200 g färka chilifrukter
300 g fönstermogna tomater
Vatten att späda med
1- 2 dl socker
1-2 dläppelcidervinäger
Salt efter smak

Gör så här: Hacka lök, chili, tomat i små bitar och lägg dem i en stor kastrull. Häll på ca 2-3 dl vatten och låt det koka upp. Koka sedan alla ingredienser i ca en timme på svag till medelhet värme. Rör i grytan då och då ( det kan lätt bränna fast) och spä med vatten eller äppelcidervinäger eller med båda. Mixa därefter såsen slät och spä ytterligare med vatten och äppelcidervinäger samt tillsätt sockret. Låt småputtra i 10- 15 minuter och smaka av med salt, socker och vinäger. Tappa på väl rengjorda flaskor. Till just den här omgången tillsatte jag inget konserveringsmedel utan stoppade in de välfyllda flaskorna på 150 grader i ugnen och lät dem stå där i ca 20 min innan jag satt på locken.

Odla potatis på balkongen

$
0
0
I år ville vi testa att odla potatis på balkongen. Som av en händelse stod odlarbänken mini på balkongen och väntade på alla överblivna sättpotatisar i slutet av maj. I denna bänk testade vi att odla i pås jord tillskottsgödslad med ekologisk algomin och hönsgödsel. Vi fick ihop 2,5 kg välsmakande Cherie och cecilepotatis.
 
Ni må tro att vi hade två effektiva skattjägare som hittade potatisarna snabbare än kvick.


Två middagar från balkongen.

Syra chili och tomat

$
0
0
Här är några av höstens syrningsprocesser fångade på bild. Från vänster Bhut Jolokia, Habanero Lemon, Mini Bonnet garlic, Mini Bonnet ,Tomater indigo rose och Aji Pineapple. Chilisåserna syrar vi i snitt mellan 10-15 dagar























Vi testade att syra tomater ( Indigo rose) i år men har inte riktigt funnit något användningsområde. Kanske blir det en bas till en soppa eller en ingrediens till en sås? Vi skar snitt i skinnet och lät dem ligga i samma saltlagskoncentration som chilifrukterna, 2 msk salt per liter vatten och lät dem ligga i lagen i 15-16 dagar.
 
Här är en länk till recept på att syra chili: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/09/syra-chili-blandburk.html














Förpackningen av chilisåserna är i gång.


Äppelcidervinäger med vinbär / Göra själv

$
0
0
Årets vinägerexperiment är igång. Här hoppas vi på en äppelcidervinäger med både smak och färg av vita och röda vinbär. I januari/ februari kommer vi veta om det blev lyckat. Jag använde inga exakta mått utan hällde först i en tredjedel vinbär i burken, fyllde därefter på med äppelklyftor och hällde sedan i sockerlösning och spetsade det till det med en skvätt hemgjord vildjäst.

Här är alla våra  inlägg om vinägertillverkning: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/11/syrning-och-vinagertillverkning.html

Tempeh med quinoa, Bhut Jolokia och zucchini

$
0
0
Det här är en maträtt där tempehn är gjord på ekologiska sojabönor, fairtrade quinoan kommer från Kung Markatta, costata romanesco zucchini från stadsodlingen och en gräddfilssås kryddad med Farbror Gröns örtsalt och Bhut Jolokiasås tillverkade på chilis från Takfarmen. Närodlat, Stadsodlat, Härodlat, Ekologiskt odlat och naturligt. Fantastiskt gott!

Ett varningens ord om chilin Bhut Jolokia med över en miljon scoville enheter. Trots att den är så stark så är den beroendeframkallande. Börjar du odla den så kommer du inte kunna sluta ;).

Här är receptet på att göra Tempeh. Det är kanske lite omständigt första gången men väl värt att testa. Underbart gott och går bra att frysa in: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/09/tempeh.html

Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice

$
0
0


Glöggmys på första advent. Vi har gjort vår egen glögg på Kung Markattas granatäppeljuice och äppeljuice. Det här blir en kryddig och ganska torr alkoholfriglögg som kan njutas av hela familjen. Vill man ha den sötare så går det bra att eftersöta den med honung eller kokossocker.

Ingredienser
400 ml granatäppeljuice
200 ml äppeljuice
10 kryddnejlikor
1 dl russin ( ger en lagom sötma tycker vi)
1 kanelstång
1-2 tsk kardemummafrön eller hela kapslar
1 pomeransskal
 
Gör så här: Blanda alla ingredienser och koka upp glöggen. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 10-30 min. Koka upp igen, sila av och njut.

Tips!
Man kan också byta ut granatäppeljuicen mot äppejuice eller varför inte använda äppelmust. Följ receptet i övrigt.

Vad händer med vår framtida mat EU?

$
0
0
I samarbete med Anette som driver bloggen Dagliljan.se så publicerar vi hennes utomordentligt viktiga inlägg om vad som händer med våra frön och plantor i EU just nu. Det är med stor oro som vi odlare överhuvudtaget ska behöva tänka oss ett sådant här framtida Scenario. I förlängningen så drabbar det här alla som äter mat, vill producera egna livsmedel eller som vill njuta av flera olika smaker. Hjälp oss gärna att sprida detta / Farbror Grön

Öppet brev till Europaparlamentets svenska ledamöter

Anette / Dagliljan 

Hej, svenska ledamöter i EU-parlamentet.

Just nu arbetas det, som ni vet, med en översyn av bestämmelser kring plantor och frön. Tanken är att allt plantförökningsmaterial skall registreras för att kunna säljas. Registreringen kommer att föregås av mycket arbete med sortbeskrivning, provodling mm, och därmed bli kostsam.

Jag vet inte hur pass bekanta ni är med trädgårdsvärlden, men jag vill gärna ge några exempel från min verklighet:

Jag driver en liten försäljnings- och förädlingsverksamhet med dagliljor, Hemerocallis.
Jag säljer befintliga sorter och odlar samtidigt fram nya. Min förhoppning är att en handfull av dessa skall visa sig bra nog att registrera som namnsorter.
Idag sköts registrering av dagliljor (frivillig) av amerikanska dagliljesällskapet. Det finns nu över 76 000 registrerade namnsorter. http://www.daylilydatabase.org/search.php
Mot en avgift på $20 kan jag få en ny sort registrerad i deras register och på det sättet finns dokumentation av den i “dagliljevärlden”.
 
Jag måste inte göra denna registrering, men den är att rekommendera. Den ger mig inte ensamrätt till plantan, vem som helst kan senare föröka och sälja den vidare. Vill jag ha ensamrätt måste jag ansöka om Plant Breeders Rights, vilket är mer kostsamt. En kostsam EUregistrering är totalt omöjlig för mig, jag gör en mycket blygsam vinst och kan inte ta ut någon lön för mitt arbete.

Så här fungerar mycket av förädlings- och försäljningsarbetet av ovanliga trädgårdsväxter idag. Entusiaster som råkar älska en sorts växt, eller flera, tar på sig en stor uppgift med att samla och odla dessa växter. Det blir möjligt genom att man säljer av det man odlar fram. Ofta är man ensam eller nästan ensam i sin nisch, har det som bisyssla eller lever på det, om än knappt.
Blir växten sen populär kanske den tas upp av de större odlarna.

Likadant fungerar det i fröbranschen. De stora företagen säljer nästan bara storsäljare, de små företagen specialiserar sig på udda sorter, gamla sorter, sorter med egenskaper som framför allt passar hobbyodlaren och den som odlar enligt KRAV.

Vad kommer lagförslaget att innebära för dessa företag och deras kunder? Om registreringen blir tvingande är det enda alternativet att stänga verksamheten. 
Endast mycket stora företag kan ta på sig registreringskostnaden för sorter.
Kvar blir alltså plantstormarknader med ett mycket begränsat och likriktat sortiment, som om den utvecklingen inte var för långt gången redan idag.
Vi förlorar en hel yrkeskår av mycket kunniga växtmänniskor (eftersom de måste söka sig annan försörjning) och en majoritet av de trädgårdsväxter som finns på marknaden idag.
I det stora trädgårdslandet England är endast ca 2 000 av de beräknade 77 000 sorterna på marknaden registrerade http://www.nccpg.com/News/Plant-Heritage-Urges-Urgent-Action-over-European-C.aspx

Fröer tillgängliga för oss hobbyodlare kommer att vara anpassade för industriell odling. Låga ärtor som mognar alla på en gång istället för högväxande sorter som mognar under flera veckor på sommaren. Ett fantastiskt europeiskt sortiment av härliga grönsaker, ofta udda sorter, gamla sorter, sorter som är mer lokalt anpassade kommer att gå förlorade och kanske inte ens finnas kvar i genbankerna.

Efter omfattande protester infördes en del ändringar i lagförslaget i maj i år. Undantag skulle göras för småföretag med färre än 10 anställda, bevarandeorganisationer och liknande. Glädjen blev dock kortvarig. I de senaste kommentarerna rörande lagförslaget vill kommissionärerna för Agriculture och Environment att de föreslagna undantagen för bevarandeorganisationer och småfirmor skall slopas. Det enda undantag som finns kvar är byte mellan privatpersoner och sk “niche market material”, vad jag förstår är det att tolka som lokalt producerat och lokalt försålt.

Vad gör vi nu för att undanta hela växt- och fröproduktionen för hobby/hemodlingen från detta registertvång?
Följden blir annars att vi utarmar det genetiska materialet, förlorar kulturarv och biologisk mångfald, får en tråkigare värld och slår undan fötterna på många odlare/försäljare.
 
Varför har vi detta lagförslag kan man undra? Jo för att EU vill säkerställa kvalitén på det vi odlar.
Kvalitet för vem?

Jag skulle vilja be er att lyssna på ESA:s (European Seed Association) ordförande, när han förklarar hur viktig lobbyingen mot EU är för fröindustrin.
http://www.youtube.com/watch?v=BoWUAEPJA_o

Med vänlig hälsning och hopp om svar

Anette Nilsson
Husbehovsodlare, dagliljeodlare, växtälskare
 

Majrova och brysselkål i slutet av november

$
0
0
Egen skörd är guld värd och det känns extra lyxigt att kunna skörda så här sent. Bäst förvaring av vissa grönsaker är ju att de står kvar på sin växtplats och skördas vid behov. Majrovorna såddes i augusti och brysselkålen såddes nog alldeles för sent med tanke på att de blev så små. Men de var i särklass de godaste vi någonsin ätit. Nästa år ska vi så brysselkålen mycket tidigare och testa flera rovor. Daikon står också på önskelistan.
Viewing all 896 articles
Browse latest View live