Quantcast
Channel: FARBROR GRÖN
Viewing all 896 articles
Browse latest View live

Skördetid i trädgården vid stugan

$
0
0
Gulbetor en klar favorit!
 
Chili, gurkor, zucchinis och tomater.

Kul att det fungerade att odla auberginen "Farmers Long" i krukor i odlingszon 3

Det här är en olyckskorsning av sorten White Lebanese och en grön jag inte riktigt minns namnet på. Men vad den ger nu i september. Den producerar frukter i rasande fart.

En av de märkligaste zucchiniformerna har sorten Scaloppini

Takfarmen / morgonens skörd

$
0
0

Det växer bra på Takfarmen nu.

En skål svarta tomater från Takfarmen/ Indigo Rose

$
0
0

Äntligen har jag funnit en riktigt svart tomat "Indigo Rose" Finns på Sneckenströms ekohandel och på Albinus frö. Det här är en tomat som mognar långsamt och som älskar att bada i sol. Varför vi har valt att odla den på Takfarmen i år. Här är ett kilo som står och mognar i vårat vardagsrumsfönster.

Natur & trädgård, tidningen man går och längtar efter

Zucchini / Costata romanesco

$
0
0
Vi lovar och svär att ingen annan zucchini än denna kommer odlas i våra odlingar 2014.

Vitlök från tillsammansodlingen

$
0
0
Hur underbart är det inte att använda sin egenodlade vitlök. Vi odlade inte jättemycket men jag skulle tro att vi har vitlök ända fram till jul.

Chili / En skål gröna från trädgården i Flen

$
0
0

Jag passade på att skörda nästan ett kilo gröna omogna chilis av sorterna #Aji Pineapple, #Pimientos De Padron och #Jalapeno samt en spetspaprika från eget frö. Tänkte ladda torken och göra ett gröngult chilipulver.

Kanelbullens dag

$
0
0


Jag har letat genom åren efter det ultimata bullreceptet. När jag frågat andra som bakat så goda och saftiga bullar så har de alltid svarat samma sak: "Jag använder receptet på mjölpåsen". Så från att ha provat lite olika varianter har jag återgått till mjölpåsen och med flera tips i ryggsäcken brukar jag få till fantastiska bullar. Jag använder alltid riktigt smör och aldrig margarin. Jag använder inte allt mjöl i receptet utan spar mer än 1 dl till utbakningen.  Jag använder alltid en hushållsassistent och gör aldrig degen för hand. Jag har lärt mig att mycket hänger på bearbetningen. Efter ca 10 min i maskinen kan man märka hur degen blir lite seg och blank, då börjar den bli klar.

 
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 1,3 l vetemjöl till degen ( vi använder uteslutande Stora Hällstas vetemjöl)
1 dl mjöl till utbaket


Fyllning 1
50 g smör
½ -1 dl socker
1-2 msk malen kanel

Fyllning 2
50 g smör
½ -1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, men vi använder också råsocker och  muscavadosocker.
 

Gör så här: Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken i en kastrull till fingertemperatur. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret i degspadet. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet, börja med 1 liter och bearbeta degen minst 10 min i maskinen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningarna. Gör båda fyllningarna ifall man vill ha hälften av bullarna med kanelsmak och hälften med vanilj. I annat fall kan en fyllning väljas och då ska receptet fördubblas.

När degen jäst ska den knådas på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bre ut kanelfyllningen på den ena och vaniljfyllningen på den andra . Vik varje degrektangel en gång och skär den i ca 20 remsor. Tvinna varje degremsa och snurra ihop den till en bulle. Låt bullarna jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Gräddas i 250 grader i ugnen i 5-8 minuter. Se till att de inte blir för bruna för det brukar innebära att de blir torrare.

Hallongrottor / rättvisemärkt fika

$
0
0
Rättvisemärkta hallon och hjortrongrottor

Ingredienser
200g smör
4,5 dl vetemjöl ( vi använder St. Hällstas kravmärkta vetemjöl)
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker
1 msk vaniljpulver
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1-3 msk hjortronsylt
1-3 msk skogshallonsylt

Gör så här: Fördela smöret i mindre bitar i en skål i rumstemperatur. Häll i socker, vaniljsocker samt vaniljpulver och vispa det så fluffigt du kan. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver för sig och häll i mjölblandningen i smörblandningen och vispa ihop degen. Placera därefter  degen på ett bakbord eller bänk och knåda den smidig. Dela degen i mellan 16-20 bitar och forma varje del till en boll. Lägg bollarna i bullformar modell mindre och tryck varsamt ner ett finger i mitten så att du får ett lagom stort ställe att klicka ner sylten i. Klicka därefter ner sylten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i  mellan 10-14 minuter.
 Se receptet på Kung Markattas sida

Gödselvattna enklare / ejektortank från separett

$
0
0
Jag har gjort gödselvatten så länge jag har odlat. Nu för tiden gör vi ett par hundra liter nässel och åkerfräkenvatten varje odlingssäsong som vi vattnar med vid två tillfällen i vår trädgård i Flen. En gång i juli och engång i augusti. När jag såg Separetts ejektortank för urin i våras på trädgårdsmässan så förstod jag att jag funnit något jag saknat väldigt länge. Ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att portionera ut gödselvattnet i våra odlingar. Gör man som vi gör, ställer den på en skottkärra så är det lätt att transportera den runt i odlingarna.

50 liter nässel och åkerfräkenvatten samt en halv dunk biobact. Ejektortanken blandar automatiskt ut en del av innehållet till åtta delar vatten med hjälp av det ingående vattnets tryck. Den här tanken är byggd för urin men fungerar lika bra på gödselvatten. Allt slaskande med hinkar och vattenkannor är borta och hanteringen är mycket enklare. Visst skulle man kunna göra gödselvattnet direkt i tanken och nästa år gör vi nog det också.

 
Slangen från ejektortanken är grov och väl tilltagen i längd samt försedd med ett hårdare munstycke.

Vi har blivit med växthus

$
0
0
Det låter kanske för bra för att vara sant men vi har fått ett växthus av vårt bostadsbolag Mimer AB. Inte nog med växthuset, de har också bestyckat det med två högtrycksnatrium lampor och två ramper vanliga lysrör. Mimer har stöttat oss i vår stadsodling "Tillsammansodlingen" som få andra, bjudit på jord, frön, mark, växthus, odlingskällare, virke, råd, tid och engagemang osv. Utan dem hade det inte blivit något. Deras trädgårdsmästare Inga Nilsson har dessutom på sitt bord att uppmuntra hyresgästerna till att odla där de bor. Kan man ha det bättre? kan man bo bättre i staden? Växthuset stod tidigare vid Mimers framtidslägenhet och det var här stadsodling Västerås såg sina första gröna knoppar under våren 2013
 
 
Det känns lite overkligt. Helt plötsligt står växthuset hos oss på Jakobsberggatan.



Vi grävde bort grässvålen sedan kom ett företag hit och stampade ner grus i marken och la plattor. I bakgrunden skymtar ni våt majsodling och till vänster i bilden frodas zucchinisar och gurkor i vårt bokashi peppade odlingsland.
 
 
Vill ni se hur det såg ut när det stod vid framtidslägenheten så lägger vi in några länkar här:
 
 
 
 
 
Kunde inte låta bli att gå ut och fota det härom kvällen med alla lampor igång.
 
 
 
 

Skörda chili och Tomat den 10 oktober. Galet!

$
0
0
Idag, på väg hem från mitt arbete tog jag vägen förbi stora gatan och slank upp på Takfarmen för att titta till de få växter som är kvar. Jag skördade de chili som höll på att börja mogna samt resterande av alla Indigo rose tomater och fick samanlagt ihop 1,8 kg takodlade grönsaker, den 10 oktober!! Vilken lyx!

Tacosåsen NO 1 / EVIL CHEFS

Blåbärskaka dubbel

$
0
0
Dubbelkaka med blåbärssmörkräm

Ingredienser kakan
100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5 dl vispgrädde
2.5 2.5 dl vetemjöl
strösocker till garnering, i det här fallet färgat med blå hushållsfärg.



Blåbärssmörkräm
2-4 tsk mortlade och hemtorkade blåbär (Köpta är inte så torra så de går att mortla till pulver)
100 g rumsvarmt smör
22 dl florsocker
22 tsk vaniljsocker
En liten skvätt salt


Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakorna i vatten  och låt dem därefter rinna av en liten liten stund på ett hushållspapper, doppa dem därefter i strösockret så att sockret täcker kakan så mycket som möjligt och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg utan bara bli bakade och att strösockret runt dem ska smälta ihop och bilda ett rimfrostigt hölje. Låt kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred eller spritsa lite kräm på hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna svalt.

Sista skörden från Takfarmen

$
0
0
I måndags när jag tittade till de plantor som finns kvar på Takfarmen så bestämde jag mig. Jag måste plocka av alla resterande omogna chilifrukter innan kylan kommer och dräper dem. I helgen när vi var vid stugan möttes jag av en frysdödad "Rocoto Canario" och detta skyndade på mitt beslut. Även om man faktiskt har så att det både räcker och blir över så är det en sådan förskräcklig syn att möta sina underbara plantor med frukter demolerade av kylan. Det blev hör och häpna 2,5 kg omogna "Mini Bonnet", Rocoto Largo" och "Aji Pineapple. Senare på kvällen skickade Christoffer ett sms att han plockat av 190 chilifrukter. Ca 1500 frukter har det blivit i år på 9 plantor.

Den frysdödade "Rocoto Canarion". Jag sådde den här från frön i januari med en förhoppning om att skapa en gul chilisås med svarta kärnor. Jag hade bilden klar för mitt inre och såsen var fantastisk vacker. Men det blev inte så, den hann aldrig med att ge några mogna frukter.
 

Tomat och löksallad med ramslöksolja

$
0
0
Mer komplicerat behöver det inte vara. Lite takodlade svarta tomater "Indigo Rose", egen odlad schalottenlök ett par nypor örtsalt, lite pressad citron och en rejäl skvätt ramslöksolja.

Fönsterodlingen / Windowfarming sept-oktober

$
0
0
Vi tog in en av våra Habanero Lemon som stod i trädgården vid vår stuga. Just den här är planterad i sand och gräsklipp och har ett vackert växtsätt och mängder med frukter.


De två "Tiny Tim" fönsterplantorna fick därmed det lite trängre.

När vi sedan hämtade hem vår "Bhut Jolokia" planta från takfarmen så att frukterna kan mogna på plantan så blev vår fönsterodling  lite större och yvigare än vad vi först hade tänkt oss det här året. Men vad gör man inte för att rädda så många frukter man kan.

Fönstermognade chilifrukter

$
0
0
 Habanero Lemon
 
 
Bhut Jolokia

Tacofredag med chiliprovning

Vaniljkrokar Kravmärkta

$
0
0
Få kakor är så perfekta till 10-kaffet, inte så söta och med en fin fyllig vaniljsmak. Kakorna på bilden är dekorerade med färgat socker. En beställning vi fick från vår dotter när vi bakade dem.

Ingredienser
5 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
1 msk vaniljpulver
1 msk socker
200 g smör, ett kravmärkt smör
En nypa salt

Gör så här: Blanda alla ingredienser till en smidig deg och dela upp den i 4 delar. Rulla ut varje del till en fingertjock längd och dela den därefter i 5-6 cm långa bitar och forma dem till krokar. Grädda krokarna på en bakplåtsförsedd plåt i 10-15 minuter i 175 grader. vänd dem i socker medans de är varma och låt dem gärna svalna i frysen eller på en kall balkong innan ni äter dem.
Viewing all 896 articles
Browse latest View live